BlackBerry Info

BlackBerry

 

BlackBerry is een serie mobiele telefoons ontwikkeld en ontworpen door het Canadese bedrijf Research in Motion  (RIM) sinds 1996. De eerste BlackBerry, dat het Engelse woord is voor braam, werd in 1999 geïntroduceerd, maar in 2002 kwam de eerste smarthpone BlackBerry op de markt. BlackBerry toestellen functioneren tevens als een PDA (personal digital assistant) en bieden een adresboek, kalender, en tekstverwerker. Moderne BlackBerries bieden ook mobiele internet toegang, GPS-ontvanger, portable media player, muziek afspeelmogelijkheden en camera functie. Volgens Computerworld waren in 2009 20,8% van alle verkochte smartphones wereldwijd BlackBerries.

 

Alle modellen, met uitzondering van toestellen uit de BlackBerry Storm serie, hebben een QWERTY-toetsenbord, waarmee je alleen je duimen nodig hebt om te typen. De BlackBerry kent zijn eigen besturingssysteem: BlackBerry OS. BlackBerry OS ondersteunt JAVA MIDP 1.0 en WAP 1.2. BlackBerry OS 5.0 biedt ook ondersteuning aan MIDP 2.0 en biedt complete draadloze synchronisatie met Exchange e-mail. Hoewel RIM dus een eigen besturingssysteem heeft voor de BlackBerry, is het voor derden mogelijk applicaties voor BlackBerries te ontwikkelen.

 

Bijnamen BlackBerry

De mogelijkheid e-mail te ontvangen in real-time, waar je ook maar bent, maakt de BlackBerry voor veel gebruikers zeer verslavend, wat leidde tot de naam CrackBerry. Veel BlackBerry bezitters gebruiken simpelweg de term berry of BB voor hun BlackBerry. In sommige delen van Schotland en Engeland noemen BlackBerry eigenaars hun toestel Bramble, wat de term is voor BlackBerry fruit in die streken.

 

 

Gerelateerde begrippen:

 

QWERTY

PDA

Smartphone