BlackBerry Info

Smartphone

 

Een smartphone is een mobiele telefoon die meer mogelijkheden biedt dan de klassieke mobiele telefoon. Smartphones kunnen worden gezien als een combinatie tussen een mobiele telefoon en een computer. Op smarthpones draait ook een complete OS (operating system), waardoor gebruikers ook applicaties kunnen downloaden en gebruiken. Naast muziek luisteren en filmpjes bekijken, wat ook mogelijk is met veel klassieke moderne telefoons, kunnen smartphones bijvoorbeeld een ingebouwde GPS-ontvanger hebben, of email synchronisatie tot stand brengen met Microsoft Outlook of Lotus Notes.

 

De BlackBerry is een bekende smartphone, ontwikkeld door het Canadese bedrijf Research in Motion. BlackBerry heeft zijn eigen OS, genaamd BlackBerry OS. Dit besturingssysteem voorziet in multitasking, trackball, en recentelijk trackpad en touchscreen.

Andere bekende smartphones zijn onder andere Apple's Iphone, HTC en ook Nokia brengt smartphones op de markt. Operating Systems waar deze geavanceerde gsm toestellen gebruik van maken zijn onder andere Google Android en Windows Mobile. Moderne smartphones bieden ook (alle) functies van PDA toestellen en daarom worden zowel de termen smartphone en PDA beide gebruikt voor toestellen zoals de BlackBerry.

 

De eerste smartphone werd in 1992 door computerfabricant IBM ontworpen en heette "Simon". Deze eerste smartphone kwam in 1993 op de markt en dit toestel had, naast de belfunctie, ook een kalender, adresboek, wereldklok, rekenmachine, kladblok, e-mail, faxfuncties and spelletjes. Dit toestel had ook al een touchscreen, wat bezitters gebruikten om onder andere telefoonnummers te kiezen. Hoewel de Simon onder de definitie van smarthpone valt, werd dit toestel zo niet genoemd in 1992. De term smartphone werd geïntroduceerd door Ericsson toen het bedrijf het prototype toestel GS88 uitbracht.

 

Gerelateerde begrippen:

 

BlackBerry

PDA