BlackBerry Z10

BlackBerry Z10 met 2 jarig abonnement

Vodafone100 min200 MB€ 31.54/maand
2 jaar
Sizz100 min250 MB€ 33.71/maand
2 jaar
Hi75 min500 MB€ 39.25/maand
2 jaar
KPN100 min100 MB€ 47.87/maand
2 jaar

klik hier voor alle BlackBerry Z10 abonnementen
 blackberry-z10-front

Zelf-je-abonnement-samenstellen

 

Losse BlackBerry Z10 zonder abonnement

Wil je de nieuwe BlackBerry Z10 simlock vrij kopen? Kijk bij de volgende webshops voor een goedkope BlackBerry Z10.

gsmwijzer

typhone 

belsimpel-logo 

 

 

BlackBerry Z10 Review

De BlackBerry Z10 is het nieuwe high-end BlackBerry 10 toestel. BlackBerry liefhebbers hebben er lang op moeten wachten, maar op 30 januari 2013 werd deze nieuwe BlackBerry smartphone geïntroduceerd. Omdat samen met de BlackBerry Z10 ook het nieuwe besturingssysteem BlackBerry 10 werd gepresenteerd, zullen we in deze review wat dieper ingaan op dit nieuwe besturingssysteem en nieuwe features van BlackBerry 10.

 

BlackBerry Z10 Hardware

We beginnen echter met de hardware van de nieuwe BlackBerry Z10. De Z10 ziet er strak uit en heeft mooi afgeronde hoeken. Ook de kunststof achterkant voelt prettig aan. Sommigen vinden de BlackBerry Z10 qua uiterlijk op de iPhone 5 lijken. Het uiterlijk is niet zo vernieuwend als de laatste Windows smartphones van Nokia en HTC, maar de BlackBerry Z10 is een nette, stijlvolle smartphone.

Qua schermgrootte heeft BlackBerry besloten om niet de (Android) trend te volgen van bigger is better. Waar de nieuwe Android high-end smartphones touchscreens hebben van rond de 5 inch, heeft de BlackBerry Z10 een 4,2 inch scherm met een resolutie van 1280 bij 768 pixels. Wij zelf vinden dat ook een prettigere grootte, waarbij je de gsm met één hand kunt bedienen. Het touchscreen van de BlackBerry Z10 is overigens iets groter dan dat van de iPhone 5 (4 inch). Qua scherpte heeft de BlackBerry Z10 één van de beste schermen van dit moment. De pixeldichtheid bedraagt 356 PPI (pixel per inch), ten op zichte van 326 PPI van de iPhone 5 en 331 PPI van de Nokia Lumia 920. Op dit scherm kun je daarom ook goed video's kijken en uiteraard kun je de BlackBerry Z10 ook als MP3-speler gebruiken.

 

Achter op de BlackBerry Z10 zit een 8 megapixel camera, waarmee je prima foto's kunt maken en 1080p video's. Voorop zit een 2 megapixel camera, waarmee je kunt videobellen, een optie die nu ook op BlackBerry Messenger zit. Het opslaggeheugen van de BlackBerry Z10 bedraagt 16GB en dit kun je uitbreiden met een MicroSD kaart met maximaal 32GB. BlackBerry heeft een 1,5 GHZ dualcore processor aan de Z10 meegegeven. Dit is weliswaar niet de snelste processor op de markt, maar omdat BlackBerry een gesloten systeem is, werkt de processor wel erg efficiënt. Hetzelfde zien we bij Apple en net zoals bij de iPhone 5, werkt de software op de BlackBerry Z10 heel soepel

Zoals je kunt lezen doet de BlackBerry Z10 qua hardware niet onder voor de high-end smartphones van Android, Apple en Windows Phone. Aan de andere kant springt de BlackBerry Z10 er ook niet uit.

 

BlackBerry Z10 Software

Zoals je in de introductie kon lezen beschikt deze nieuwe BlackBerry gsm over het nieuwe BlackBerry 10, een geheel nieuw ontworpen mobiel besturinssysteem met ook een nieuwe app markt. BlackBerry heeft er voor kunnen zorgen dat BlackBerry 10 lanceert met 70.000 apps, het grootste aantal apps van een nieuwe mobiel besturingssysteem. Bij enkele andere reviews lazen we dat het ecosysteem (lees aantal apps) van de BlackBerry minder is dan bij Android en iOS en dat hierdoor de BlackBerry Z10 een lagere score kreeg. Hoewel het natuurlijk waar is dat het aantal apps een stuk lager is dan bij concurrenten, vinden we het flauw om BlackBerry hier op af te rekenen. Veel populaire apps, zoals Skype, Amazon Kindle, Whatsapp, Facebook, Foursquare, Twitter en Angry Birds zijn vanaf de start verkrijgbaar en we geloven dat meer apps snel zullen volgen. Voor een nieuwe mobiel OS heeft BlackBerry 10 heel veel apps en heeft BlackBerry zijn werk goed gedaan.

 

Het thuisscherm, dat je altijd kunt bereiken door van onder naar boven te swipen, bevat de laatste 8 gebruikte apps die nog steeds open zijn. Sommige apps kunnen ook functioneren als widgets, zoals een weer app die het weer van dit moment laat zien. Hoewel dit handig is, zouden we het zelf wel handig vinden om sommige apps 'vast' op het thuisscherm te kunnen zetten, zoals bij Windows Phone.

Een andere nieuwe feature van BlackBerry 10 is BlackBerry Hub, waar alle je notificaties kunt vinden. Hier kun je dus alle nieuwe berichten bekijken, zowel e-mails, twitter, Facebook, BBM en smsjes. Ook kun je vanuit de BlackBerry Hub berichten verzenden via een media naar keuze, zonder de app zelf te openen. Zo kun je dus bijvoorbeeld een Facebook bericht sturen via BlackBerry Hub zonder de Facebook app zelf te gebruiken. Op deze manier kun je snel switchen tussen verschillende media in één omgeving.

Ook de camera heeft een leuke nieuwe feature, TimeShift. Met TimeShift kun je een foto nemen en daarna door de foto scrollen om het beste moment te pakken. BlackBerry toont deze feature in deze Youtube video.

Een erg handige en leuke nieuwe feature is BlackBerry StoryMaker, een video-editing applicatie. Met StoryMaker kun je op een zeer eenvoudige wijze muziek, tekst en andere effecten aan video's toevoegen, waardoor je snel een leuk filmpje kunt maken.

Ook vernieuwend is het virtuele toetsenbord. Dit toetsenbord heeft de feature dat het woorden voorspelt. Deze woorden komen dan boven de eerste letter van dit woord. Als je vervolgens dit woord ook wilt typen, kun je de letter naar boven swypen en zo het woord in één beweging schrijven.

Voor werkgevers en werknemers heeft BlackBerry een speciale, afzonderlijke omgeving gemaakt, waar je kunt tussen switchen.

 

Zoals je kunt lezen heeft BlackBerry enkele handige, vernieuwende features toegevoegd aan BlackBerry 10. Het enige nadeel is dat het qua apps onder doet aan iOS (iPhone) en Android. Aan de andere kant heeft BlackBerry wel voortreffelijk werk geleverd door een nieuw besturingssysteem te leveren dat bij de start al over zoveel apps beschikt. Veel populaire apps kun je al gebruiken met BlackBerry 10 en we verwachten dat andere zullen volgen.

 

BlackBerry Z10 Internet en Connectiviteit

De BlackBerry Z10 ondersteunt 3G en 4G, al weten we nog niet of de Z10 ook de Nederlandse 4G banden ondersteunt. Als we hier mee info over hebben, dan kun je dat hier lezen. Natuurlijk kun je de BlackBerry Z10 ook verbinden met WiFi netwerken, zoals het draadloos netwerk dat je wellicht thuis hebt. Verder kun je deze nieuwe BlackBerry gsm verbinden met je computer en opladen via de microUSB, met je televisie via de mini-HDMI poort en ook beschikt de Z10 over NFC en Bluetooth. Ten slotte kun je BlackBerry Z10 gebruiken als navigatie apparaat dankzij de aGPS ontvanger.

 

Oordeel BlackBerry Z10

De BlackBerry Z10 is de smartphone waarmee BlackBerry verloren marktaandeel moet heroveren. Of dat gaat lukken moet de toekomst uitwijzen. Wel heeft BlackBerry een solide apparaat op de markt gebracht dat op hardware en software gebied niet onder doet voor de concurrentie. Aan de andere kant troeft deze BlackBerry de concurrentie ook niet af. De BlackBerry Z10 komt uit in de versies zwart (BlackBerry Z10 zwart) en wit (BlackBerry Z10 wit). Kijk in ons overzicht voor goedkope BlackBerry Z10 abonnementen en voor BlackBerry Z10 prijzen voor losse toestellen.

 

Specificaties

Specificaties BlackBerry Z10

Afmetingen (hxbxd in mm) 130 x 66 x 9.3 mm
Gewicht (gram) 138
Gesprekstijd nog niet bekend
Batterij 1800 mAh
Processor dualcore 1,5 Ghz processor
Intern geheugen (MB) 2 GB RAM, 16 GB opslag
Extern geheugen uitbreidbaar met MicroSD kaart met maximaal 32GB
Scherm 4,2 inch
Schermresolutie 1280 bij 768 pixels
PPI (Pixels Per Inch) 356
Camera resolutie (MPix) 8 megapixel achter, 2 megapixel voor
QWERTY toetsenbord nee
OS BlackBerry OS 10
Media videospeler, MP3-speler
Mobiele verbinding GSM, GPRS, EDGE, 3G, 4G(?)
WLAN/WiFi ja
GPS ja
Bluetooth ja
USB ja
NFC ja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Video

Onze collega's van gadget website The Verge hadden de mogelijkheid de BlackBerry Z10 te reviewen voor de officiële lancering.

 

In de volgende video wordt BlackBerry TimeShift getoond.

 

De nieuwe video editor app BlackBerry StoryMaker wordt getoond in deze video:


Vragen en Reacties

Heb je een vraag over de BlackBerry Z10, dan kun je hem hier stellen. Wij zullen dan zo snel mogelijk hier op antwoord proberen te geven. Ook zijn we geïnteresseerd in je ervaringen met de BlackBerry Z10!